Gespreksochtend in de kerk dinsdag 25 oktober om 10.00 u. Thema: Dankbaarheid

Gespreksmorgen dinsdag 25 oktober

Dit najaar is er op dinsdagmorgen 25 oktober een gespreksmorgen gepland. Voor deze gezamenlijke gespreksochtend is gekozen voor het thema ‘Dankbaarheid’. Ik weet niet welke gedachten en gevoelens dat bij u oproept. Zelf krijg ik een beetje de kriebels van dat woord. Mogelijk ben ik iets te dankbaar geweest. Kan dat? Het snoepje bij de bakker, het plakje worst bij de slager, de nieuwe schoenen, dat alles vergezeld van de woorden: ‘En, wat zeg je dan?’. Naast de beleefd geformuleerde dankbaarheid, als onderdeel van het opvoeden, kun je als mens ook dankbaarheid kenbaar maken en ervaren om wat er gebeurt, wat je ten deelt valt, waar je bij mag zijn, wat je om niet wordt gegeven. Onderzoek wijst zelfs uit dat wie dankbaar is, niet verbitterd raakt en gelukkiger in het leven staat. Een klager is dan ook te beklagen. Brigitte Kaandorp schreef ooit een songtekst over iemand met een zwaar leven. Een klein fragment:

Bij mij gaat nooit eens iets vanzelf
daarom ben ik vaak zo moe.
Heel veel dingen zijn zo moeilijk,
dat ik ze gewoon niet doe.
En doe ik wel een keertje iets,
wordt het heel vaak niet gewaardeerd.
En daarom gaan veel andere dingen
automatisch ook verkeerd.

Er zijn mensen met een heel zwaar leven, dat is zo. Wat mij daarin raakt is hoe verschillend mensen omgaan met een zwaar leven. Ik moest denken aan de Griekse filosoof Epictetus. Van hem zijn de woorden: ‘Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover.’ Enfin, ik dwaal een beetje af en dat wil ook nog weleens gebeuren tijdens een gespreksochtend, want de woorden van de een roepen vaak weer beelden of gedachtes in herinnering bij de ander. Een gespreksmorgen is wat dat betreft een belevenis. Je komt altijd met meer thuis dan toen je van huis ging. Iedereen is die ochtend van harte welkom! Natuurlijk is er koffie (en thee). Zo rond half 12, kwart voor 12 gaan we weer verder met wat er nog meer die dag te beleven zal zijn. De morgen begint om 10.00 u.